Paus Franciscus probeert misverstand met Joden opzij te zetten tijdens pauselijke reis

VATICAANSTAD (RNS) — Tijdens zijn vierdaags apostolisch bezoek aan Hongarije en Slowakije van 12-15 september benadrukte paus Franciscus het belang van de katholiek-joodse betrekkingen, die onlangs in twijfel werden getrokken nadat de paus suggereerde dat de joodse wet achterhaald was.

“Joden en christenen, jullie streven ernaar elkaar niet langer als vreemden maar als vrienden te zien, niet langer als vijanden maar als broeders en zusters”, zei paus Franciscus tegen christelijke vertegenwoordigers en leden van de Joodse gemeenschap in Hongarije in het Museum voor Schone Kunsten Zondag in Boedapest.

De paus deed ook zijn “beste wensen” voor de Joodse vieringen van Rosh Hashana en Yom Kippur, die hij “momenten van genade en een oproep tot geestelijke vernieuwing” noemde.

Franciscus smeekte gelovigen van alle religies om “onze misverstanden uit het verleden achter ons te laten” om broederschap en vrede te bevorderen. Hij drong er ook bij joodse en christelijke geloofsleiders op aan om samen te komen om antisemitisme te bestrijden, “een lont die niet mag branden.”

Eind augustus stuurde de voorzitter van de commissie van het opperrabbinaat van Israël voor de dialoog met de Heilige Stoel, rabbijn Rasson Arousi, een brief aan het Vaticaan waarin hij kritiek uitte op de opmerkingen die paus Franciscus maakte over de Thora tijdens zijn algemene audiëntiegebed op 11 augustus.

De Thora “biedt niet de vervulling van de belofte omdat ze niet in staat is om die te vervullen”, zei de paus, eraan toevoegend dat “zij die het leven zoeken naar de belofte en naar de vervulling ervan in Christus moeten kijken.”

In zijn brief aan het Vaticaan, die aanvankelijk door Reuters werd gerapporteerd, waarschuwde Arousi dat de opmerkingen van de paus het risico zouden lopen om de “leer van minachting” opnieuw aan te wakkeren, toen katholieken de joden beschuldigden van het lijden en de dood van Christus.

Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965), dat de katholieke kerk wilde vernieuwen, verwierp antisemitische overtuigingen en bevorderde de dialoog met de Joodse gemeenschap.


GERELATEERD: In Hongarije, het conservatieve hart van Europa, dringt paus Franciscus aan op het bouwen van bruggen


In Slowakije sprak paus Franciscus opnieuw tot de Joodse gemeenschap, dit keer bij het Shoah-monument op het Rybné námestie-plein in Bratislava, dat de moord op meer dan 105.000 Joden door de nazi’s herdenkt.

“Lieve broeders en zusters, jullie geschiedenis is onze geschiedenis, jullie lijden is ons lijden”, zei de paus maandag, nadat hij het getuigenis had gehoord van een man die deportatie overleefde.

“Op deze plaats ontmoeten onze geschiedenissen elkaar opnieuw”, zei de paus. “Laten we hier samen voor God onze bereidheid bevestigen om te volharden op het pad van verzoening en vriendschap.”

Afgelopen vrijdag meldde Reuters dat het Vaticaan een schriftelijk antwoord heeft gegeven op Arousi’s kritiek op de opmerkingen van paus Franciscus, waarin werd gespecificeerd dat zijn woorden verwezen naar de geschriften van St. Paulus in een historische context.

“In zijn catechese maakt de Heilige Vader geen melding van het moderne jodendom; het adres is een reflectie op (St. Paul’s) theologie binnen de historische context van een bepaald tijdperk”, schreef kardinaal Kurt Koch, hoofd van de Vaticaanse Commissie voor Religieuze Betrekkingen met de Joden.

“Het feit dat de Thora cruciaal is voor het moderne jodendom wordt op geen enkele manier in twijfel getrokken”, voegde hij eraan toe.

Koch ontkende dat de paus “teruggaat naar een zogenaamde ‘leer van minachting'” en onderstreepte Franciscus’ respect voor het jodendom en zijn inspanningen “om de vriendschapsbanden tussen de twee geloofstradities te verdiepen”.

Paus Franciscus heeft, net als zijn voorgangers, synagogen en concentratiekampen bezocht. Hij heeft ook een vriendschap opgebouwd met rabbijn Abraham Skorka in zijn geboorteland Argentinië.


GERELATEERD: Ik predikte de Dickens over antisemitisme


creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Koersisreligie
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart